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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  22/09/2008
Data da última atualização:  22/09/2008
Autoria:  HEDDE, M.; BUREAU, F.; CECILLON, L.; DECAENS, T.
Título:  Effects of five earthworm species on soil structure and organic matter in LUVISOLs.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON SOIL ZOOLOGY, 15; INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON APTERYGOTA, 12., 2008, Curitiba. Biodiversity, conservation and sustainabele management of soil animal: abstracts. Colombo: Embrapa Florestas. Editors: George Gardner Brown; Klaus Dieter Sautter; Renato Marques; Amarildo Pasini. 1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Earthworms are frequently cited as key stone soil organisms, however, their effects on soil structure stability and organic matter (OM) in macro-aggregates are mainly driven by soil type and land use. Loamy soils of the Bassin Parisien are mainly dedicated to intensive crop which have led to soil degradation. Introduction of pastures is one of the most promising practices that may restore them. The aim of this work is to quantify and compare, in laboratory experiments, the effects of 5 earthworm species on soil OM. We hypothesize that direction and magnitude of earthworm effects depend on (i) earthworm species and (ii) OM of the substrate hosting it. Five earthworm species were retained for the experiment (Aporrectodea caliginosa, Aporrectodea rosea, Allolobophora chlorotica, Aporrectodea icterica and Aporrectodea longa). The superficial soil of 3 stands were sampled in May 2006: a 30 yrs intensive crop stand (CS); a 5 yrs pasture (YP); a 46 yrs permanent pasture (PP). Soil (150 g of 2mm-sieved) was added to microcosms and moistened at field capacity at the onset of the experiment. Three replicates were set up for each treatment (species x substrate) and stored for 3 weeks in climate chambers. C-CO2 release during the experiment was estimated by the conductivity method (Heemsbergen et al., 2004). At the end of the experiment, soil was air-dried and dry-sieved at 2 mm to isolate and weight the large macro-aggregate fraction (> 2mm, LMA). LMA were characterized by (i) their or... Mostrar Tudo
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF43665 - 1UPEPL - --CD0305
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  24/02/2003
Data da última atualização:  16/11/2015
Autoria:  ASSAD, E. D.; EVANGELISTA, B. A.; SILVA, F. A. M. da; CUNHA, S. A. R. da; ALVES, E. R.; LOPES, T. S. de S.; PINTO, H. S.; ZULLO JÚNIOR, J.
Afiliação:  Embrapa Informática Agropecuária.
Título:  Zoneamento agroclimático para a cultura de café (Coffea arabica L.) no estado de Goiás e sudoeste do estado da Bahia.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Agrometeorologia, Passo Fundo, v. 9, n. 3, p. 510-518, dez. 2001. Número especial.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este trabalho teve como objetivo definir áreas aptas, do ponto de vista agroclimático, para a cultura de café no estado de Goiás e na região sudoeste do estado da Bahia.
Thesagro:  Balanço Hídrico; Cerrado; Risco Climático; Zoneamento Agrícola.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA9138 - 1UPCAP - --2003.00005
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